چیلر هوایی

Air Chiller

چیلر هوایی

چیلرها از انواع مختلفی تشکیل شده اند که چیلر تراکمی یکی از آن ها می باشد. چیلرهای تراکمی به دو دسته چیلر هوا خنک یا هوایی و همچنین چیلر آب خنک یا آبی تقسیم می شود. از لحاظ کارکرد عملکرد هر دو چیلر مشابه یکدیگر می باشد. اما تفاوت در چیلرهای هوا خنک و آب خنک نوع کندانسور موجود در آنها می باشد که در چیلرهای هوا خنک از از کندانسور هوایی استفاده شده است که با استفاده از فن های موجود در هوا از درون لوله ها خنک می شود اما چیلرهای تراکمی آب خنک کندانسور آن توسط آب خنک می گردد.

عملکرد چیلر هوایی

گاز مبرد در چیلر های هوایی به وسیله کمپرسورها متراکم می شود. گاز متراکم شده دچار افزایش فشار و دما می شود و پس از آن وارد کندانسور شده و با هوای محیط خنک می شود. گاز با تغییر فاز به شکل مایع از شیر انبساط عبور نموده و فشار خود را از دست می دهد و در دمای پایین قرار می گیرد. سپس به اواپراتور وارد شده تا گرمای آب را جذب نماید و آب درون اواپراتور دچار کاهش دما شده و به وسیله سیستم پمپ سیرکولاتور به کویل آب سرد دستگاه‌هایی مانند فن کویل و هواساز انتقال پیدا می کند تا محل مورد نیاز از برودت برخوردار شود. پس از انجام این سیکل مبرد گازی شکل با مکش کمپرسور به کمپرسور برمی‌گردد تا سیکل بار دیگر تکرار شود.

sarmayeshhadico Air-chiller-sarmayeshhadi چیلر هوایی

اجزای چیلرهای هوایی

چیلرهای هوایی شامل اجزای زیر می باشند :

کندانسور هوایی

کندانسور با هدف خنک سازی مبرد و تغییرفاز مبرد در چیلر به کار برده می شود. در چیلر های هوایی از کندانسور نوع هوایی استفاده می کند و دلیل نامگذاری چیلر هوایی نیز استفاده از این نوع کندانسور در ساختار چیلر می باشد در چیلر های هوایی مبرد به وسیله هوای بیرون خنک شده و تغییر فاز می‌دهد. درکندانسور هواخنک مبرد داغ در درون لوله های مسی کویل حرکت می کند و به کمک فین هایی که بر روی لوله مسی نصب شده است تا سطح انتقال حرارت و به طبع آن انتقال حرارت افزایش یابد. هوای عبور داده شده ازروی فین ها به کمک فن محوری تامین می شود.

شیر انبساط

شیر انبساط یا شیر کنترل در چیلر هوایی وظیفه کنترل جریان مبرد ورودی به اواپراتور با کمک دمای گاز خروجی از اواپراتور را دارد. شیر انبساط یکی از اصلی ترین قطعات در سیکل تبرید تراکمی در چیلر هوایی است. شیر انبساط انواع مختلفی از جمله شیر انبساط الکترونیکی، شیر انبساط مکانیکی، لوله موئین و غیره را دارد. شیرهای انبساطی الکترونیک توسط درایو کنترلر کار می کنند

کمپرسور

امروزه یکی از دستگاه های مکانیکی کاربردی که در صنایع کوچک و بزرگ کاربرد دارد کمپرسور ها می باشد. کمپرسور قلب سیکل تبرید تراکمی در چیلر هوایی است. وظیفه ی کمپرسور تولید نیروی مکش مورد نیاز برای مکیدن گاز مبرد از اواپراتور، متراکم کردن گاز و سپس فرستادن آن به کندانسور می باشد که تبدیل گاز به مایع در آن رخ می دهد. کمپرسورها در ظرفیت های متنوع و با کارکردهای مختلف تولید می شوند. کمپرسور ها با توجه به نوع کاربری و شرایط آب و هوایی از چهار گروه اسکرال، سیلندر و پیستونی، اسکرو و سانترفیوژ انتخاب می شوند.

اواپراتور

اواپراتور در حقیقت یک مبدل حرارتی می باشد که سیال مایع وارد کویل شده و چون فشار آن پایین است با جذب حرارت کمی از سیال اطراف لوله ها به نقطه جوش رسیده و تبخیر می شود و بدین ترتیب از حالت مایع به حالت گاز تبدیل می گردد و به همین خاطر تبخیر کننده نیز خوانده می شود. دو نوع اواپراتور پوسته و لوله و اواپراتور صفحه ای در چیلرهای تراکمی هوایی بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد. معمولا در اواپراتور سطح هایی که دارای انتقال حرارت هستند را از جنس مس می سازند.

سرمایش هادی نماینده انحصاری فروش اواپراتور و کندانسورهای آیس بییر در ایران.

تابلو برق

تابلو برق از مهم ترین اجزای قطعات چیلر هوایی می باشد که وظیفه ی کنترل و فرمان کلیه ی تجهیزات مکانیکی و الکترونیکی را دارد. برق وارد شده به چیلر هوایی را می توان از طریق تابلو برق بین کلیه ی مصرف کننده ها پخش نمود. از قطعات اصلی تابلو برق می توان به فیوز که محافظت از مصرف کننده های الکتریکی وسیم های دارای جریان در برابر اضافه جریان را دارد، کلید کمپکت که با نام کلید اتوماتیک شناخته می شود و محافظ جریان های حرارتی و مغناطیسی می باشد، کنتاکتور که وظیفه ی قطع و وصل مدار را برعهده دارد و همچنین بیمتال و رله کنترل فاز اشاره نمود.

انواع چیلر هوایی

چیلرهای هوایی از لحاظ نوع کمپرسور به کار گرفته شده در آن ها تقسیم بندی می شوند که این کمپرسور ها شامل کمپرسورهای اسکرال، کمپرسورهای اسکرو، کمپرسورهای رفت و برگشتی و کمپرسورهای سانتریفیوژ می باشد.

اساس کار تمامی کمپرسورها مشابه یکدیگر می باشد اما در کمپرسورهای اسکرال، اسکرو و رفت و برگشتی حجم معینی از گاز به وسیله پیستون، مارپیچ، حلزون و  چرخش دائما کم می گردد و با کاهش حجم گاز، فشار بخار دچار افزایش می گردد اما در کمپرسورهای سانتریفیوژ به علت شتاب گرفتن پروانه دوار گاز متراکم می گردد و با کاهش سرعت در یک دیفیوزر فشار دچار افزایش می شود و این نوع از کمپرسور ها در ظرفیت های بالا مورد استفاده قرار می گیرند.

کاربرد چیلر هوایی

چیلرهای هوایی کاربرد های گوناگونی در صنایع و ساختمان ها دارد که از جمله کاربرد های آن می توان به موارد زیر اشاره نمود.

مراکز تجاری

مراکز ورزشی

صنایع پتروشیمی

ساختمان های اداری

صنایع دارویی و غذایی

ساختمان های مسکونی

مراکز خرید و فروشگاه ها

بیمارستان ها و مراکز درمانی

رستوران ها و تالارهای پذیرایی و…

مزایای استفاده از چیلرهای هوایی

استفاده از چیلرهای هوایی از مزایای بسیاری برخوردار است که در زیر به بیان برخی از آن ها پرداخته شده است:

مقرون به صرفه بودن در خرید و نصب نسبت به انواع دیگر چیلرها

در چیلرهای هوایی به دلیل دارا بودن سیستم بسیار ساده نیازی به پمپ مجزا برای کندانسور وجود ندارد.

چیلرهای هوایی به دلیل داشتن کندانسور هوا خنک قابلیت استفاده در تمامی شرایط آب و هوایی و اقلیم های مختلف کشور را دارند.

هزینه نصب چیلر های هوایی در مقایسه با سایر چیلر ها پایین تر می باشد که دلیل این امر تعداد کم تجهیزات مورد استفاده در چیلرهای هوایی می باشد.

چیلرهای هوایی به دلیل آنکه از قطعات و تجهیزات کمتری استفاده می کنند نگهداری آنها در قیاس با سایر چیلر ها مخصوصاً چیلرهای آب خنک ساده تر می باشد.

فضای اشغال شده توسط چیلرهای هوایی در مقایسه با سایر چیلرها بسیار کم است که دلیل آن این است که چیلر های هوایی بر روی سقف نصب می گردند و نیازی به موتورخانه ندارد که این امر باعث می گردد فضای بیشتری در ساختمان قابل استفاده باشد.

ساخت چیلر هوایی

طراحی و ساخت چیلر هوایی نیاز به دقت بالایی دارد و باید بر اساس استانداردها انجام پذیرد که در ادامه به مراحل طراحی و ساخت چیلر هوایی پرداخته شده است.

در اولین مرحله از ساخت چیلر هوایی باید محل نصب چیلر مورد بررسی واقع شود که این کار توسط مهندسین این حوزه انجام می پذیرد و باید موقعیت پروژه و محیط به صورت کامل و دقیق مشخص و بررسی گردد زیرا در برخی از پروژه ها فضای نصب چیلر محدود می باشد. به همین دلیل بهتر است محل پروژه توسط کارشناسان شرکت تامین کننده چیلر مورد بررسی قرار بگیرد و کلیه ابعاد یادداشت شود تا چیلر به صورت دقیق ساخته شود و در محل نصب شود.

پس از بررسی محل نصب چیلر هوایی می بایست به جمع آوری داده ها پرداخت. چرا که طراحی چیلرهای هوایی با توجه به کاربری آن ها  نیاز به داده هایی از جمله شهر محل نصب چیلر، صنعتی یا تهویه مطبوع بودن چیلر، دمای آب خروجی از  چیلر و … دارند تا خصوصیات دستگاه به صورت دقیق پیش بینی شود مثلاً نوع کمپرسور و یا تجهیزات به کار گرفته در آن مانند نوع اواپراتور و … باید به صورت کامل بررسی و تعیین شود و همچنین سایر جزئیات بر اساس نیاز پروژه مشخص و بررسی گردد.

در هنگام ساخت و طراحی چیلر هوایی محاسبه ظرفیت تعیین نوع کمپرسور تعیین نوع مبرد تعیین سیستم های کنترل و ایمنی دارا بودن کنترلر آپشن ها و سایر مشخصات فنی مورد نیاز پروژه و مشتری مهم ترین مرحله در طراحی چیلر هوایی می باشد. در دست داشتن نقشه های اجرایی باعث می شود که در صورت بروز مشکل در کمترین زمان مشکل برطرف گردد. پس از طراحی نقشه اجرایی باید ظرفیت و تعداد دستگاه های مورد نیاز برای سیستم تهویه مطبوع یا سیستم های صنعتی را محاسبه کرد. پس از ساخت چیلر در کارخانه تست های مختلفی بر روی چیلر انجام می شود که از نظر راندمان و عملکرد به درستی عمل کند تا بتواند در محل نصب مشخص شده بهترین و بالاترین راندمان را داشته باشد و در انتها نیز چیلر با توجه به مرغوبیت تجهیزات به کار گرفته شده و عملکرد آن قیمت گذاری می شود.

نکات خرید چیلرهای هوایی

نوع کاربری ساختمان

شرایط جغرافیایی پروژه

مساحت و تعداد ساختمان

نوع مواد و مصالح موجود در ساختمان

جهت قرارگیری ساختمان نسبت به زاویه تابش خورشیدی

در نظر گرفتن نوع دمای خارج ، ارتفاع از سطح دریا و رطوبت نسبی محل ساختمان

و…

کمپرسور چیلر هوایی

مهم ترین بخش در چیلرهای تراکمی هوایی کمپرسور آن ها می باشد که بر اساس نوع کارکرد باید انتخاب گردد. کمپرسور های مورد استفاده در ساخت چیلر های هوایی کمپرسورهای نوع اسکرال یا حلزونی، کمپرسور های اسکرو یا مارپیچی، کمپرسورهای رفت و برگشتی یا سیلندر و پیستون و کمپرسورهای نوع سانتریفیوژ یا گریز از مرکز می باشد.

برای آشنایی بیشتر با کمپرسور و انواع آن کلیک کنید.

از اینکه تا پایان مقاله مربوط به چیلرهوایی با ما همراه بودید از شما سپاسگزاریم،با دنبال کردن صفحه اینستاگرام سرمایش هادی از جدیدترین محصولات این مجموعه دیدن کنید.